Μη κατηγοριοποιημένο

Παναγία Εκατονταπυλιανή

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή (κυριολεκτικά η εκκλησία με τις εκατό πόρτες) ή Παναγία η Καταπολιανή είναι ένα ιστορικό βυζαντινό εκκλησιαστικό συγκρότημα στην πόλη της Παροικιάς, στο νησί της Πάρου στην Ελλάδα. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα περιλαμβάνει ένα κυρίως παρεκκλήσι που περιβάλλεται από δύο ακόμη παρεκκλήσια και ένα βαπτιστήριο με σταυροειδές.

Η προέλευση του ονόματος της εκκλησίας είναι ασαφής, καθώς δεν έχει εκατό πόρτες ή πύλες. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για παραφθορά του ονόματος «Καταπολιανή», δηλαδή «εκκλησία της Κάτω Πόλης», καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στο κάτω μέρος της πόλης της Παροικιάς.

Η εκκλησία χρονολογείται στο 326. Τα παλαιότερα χαρακτηριστικά της πιθανότατα προηγούνται της υιοθέτησης του Χριστιανισμού ως κρατικής θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 391. Η εκκλησία υποτίθεται ότι ιδρύθηκε από τη μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου (κυβέρνηση 306–337), την Αγία Ελένη , κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος της στους Αγίους Τόπους όταν σταμάτησε για να προσκυνήσει σε παρεκκλήσι του νησιού. Αργότερα ο Ιουστινιανός πιστώνεται επίσης για την έναρξη της κατασκευής στην τοποθεσία. Η τοποθεσία υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό τον 18ο αιώνα, αλλά σταδιακά αποκαταστάθηκε.[1] Η Εκατονταπυλιανή είναι μια περίφημη Μαριανή προσκυνηματική εκκλησία του Αιγαίου, δεύτερη μόνο μετά τη φημισμένη εκκλησία της Μεγαλόχαρης στο κοντινό νησί της Τήνου.